Het verhaal

van De Grote Picknick op Zuid

Eerste editie 2023.

De eerste editie van De Grote Picknick op Zuid is in augustus 2023 georganiseerd. Er werd gepicknickt op het grootste picknickkleed van Rotterdam. Een gigantisch kleed gemaakt door textielkunstenaar Maaike Gottschal, van ruim 1.700 theedoeken uit Rotterdamse keukens.

Theedoek

Rotterdamse

Theedoeken.

Rotterdammers en Rotterdamse organisaties hebben, na de oproep om mee te doen aan het grootste picknickkleed van Rotterdam, massaal hun theedoeken ingeleverd. De bonte verzameling van al deze theedoeken vertelden het verhaal van alle verschillende keukens en (eet)culturen uit Rotterdam. Bijzondere verhalen die samenkwamen op het grootste picknickkleed van Rotterdam.

Pijl

Textielkunstenaar

Maaike Gottschal.

Maaike Gottschal heeft van de vele theedoeken unieke composities gemaakt, waardoor er gepicknickt kon worden op een bijzonder textielkunstwerk.  

Textiel is een echte gespreksstarter. Vroeger, toen de mens nog niet zo talig was als nu, drukten we alles wat we wilden delen uit in textiel. Daarom werkte textiel zo verbindend. Voor eten geldt hetzelfde: het brengt mensen bij elkaar, dus uiteindelijk brengen we de belangrijkste verbinders samen.”
Maaike Gottchal

Textielfabrique

Tweede editie 2024.

Tijdens De Grote Picknick op Zuid werd door bezoekers gevraagd of we het in 2024 nog een keer wilden organiseren. En dat wilden we! Dankzij een mooie samenwerking met bewoners uit de wijk, kan dit jaar niet alleen gepicknickt worden op het grootste picknickkleed van Rotterdam, maar kan je ook aanschuiven bij verschillende picknicktafels, met handgemaakte kleden door de bewoners.  Unieke kunstwerken die het verhaal vertellen van de wijk.

Onze Droom.

Met De Grote Picknick op Zuid willen we op een laagdrempelige manier de bewoners van Rotterdam samenbrengen en op een informele manier letterlijk en figuurlijk van elkaars culturen/keukens laten ‘proeven’. We willen laten zien dat een harmonieuze samenleving mogelijk is. Een samenleving waarin we zijn verbonden aan elkaar en begrip en respect hebben voor elkaar en elkaars cultuur. Het groeiende picknickkleed, gemaakt door en voor Rotterdammers, staat hier symbool voor. We hopen met de tweede editie een vervolg te geven aan een traditie op Zuid, dat jaarlijks terug zal keren op de laatste zondag van de zomervakantie.